Wat is zouthout, en wat is drop?
Zoethout is het belangrijkste ingredient van drop. De zoethoutplant komt als wilde plant al tienduizenden jaren op aarde voor, en groeit met name in subtropische zone. De plant heet in het Grieks glycyrrhiza, naar de zoetstof die zich alleen in de wortels bevindt (glycyrrhizine). Deze is vijftig keer zoeter dan suiker!
Je kunt op de gedroogde wortels kauwen (ons zoethout uit de snoepwinkel), je kun er thee van maken of je kunt er poeder van maken en dan als zoetmiddel in voedsel gebruiken.
Je kunt de wortels ook in water koken. De glycyrrhizine wordt dan aan de wortels onttrokken en in het water opgelost. Dat extract kun je vervolgens weer inkoken, net zolang tot er een zwarte massa overblijft. Dat werd vroeger succus liquiritiae genoemd. Je kunt het zelfs indikken. tot er een keihard zwart blok ontstaat.
Kleine stukjes succus zijn eigenlijk kleine 100 % pure dropjes. Die werden duizenden jaren lang als medicijnen gezien. Maar in latere eeuwen werden er steeds meer andere stoffen aan de succus toegevoegd, zoals suiker, Arabische gom of mee. Dit noemen wij in de volksmond dropjes die als snoep worden gezien.

In het noorden van Syrië wordt de zoethoutoogst gedroogd.

De band op de aarde waar tegenwoordig zoethout wordt gewonnen.

De zoethoutplant, Bamberg